Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče 2017 v kategorii ovoce a zelenina ve zpracované formě

o zdraví,
aneb jak to se švestkami souvisí

Většina našich hospodyněk vaří z plodů švestky zavařeniny nebo peče koláče a přitom netuší,

že se jim do rukou dostal všelék na všechny nemoci. Ne nadarmo ji Korejci považují za

posvátnou. Sušené švestky jsou pak hotový zázrak, protože obsahují PEKTIN. Ten napomáhá

tvorbě ENDORFINU - hormonu „dobré nálady“.

A jak známo, s úsměvem jde všechno líp ! :-)

 

DÁLE PAK ŠVESTKY OBSAHUJÍ:

VITAMIN A

- nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení.

Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant.

Rovněž je nezbytný pro vývoj epitelií, při jeho nedostatku buňky rohovatí.

 

VITAMÍNY SKUPINY B

- zodpovědné za krvetvorbu, látkovou výměnu, prevenci srdečních chorob, paměť, duševní

výkonnost, svalovou koordinaci, péči o zdravou pokožku, nehty a vlasy.

Sušené švestky bývají často srovnávány s tabletami „B-komplexu“

 

VITAMIN E

- antioxidant chránící buňky před jejich poškozením. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje hojení ran

a stav pokožky.Podílí se na prevenci některých druhů rakoviny.

 

VÁPNÍK (Ca)

– zajišťuje pevnost kostí a zubů, v krevní plazmě napomáhá v přestupu živin přes biologickou

membránu, podílí se na správné činnosti svalů a hojení ran. Je prevencí proti osteoporóze,

omezuje dráždivé účinky žlučových kyselin v tlustém střevě a pravděpodobně snižuje i výskyt

rakoviny střev. Zklidňuje nervy!

 

HOŘČÍK (Mg)

– důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost a nervozitu), ale i pro

uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový

systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruálním

syndromem. Mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům.

 

ZINEK (Zn)

- důležitý v době růstu organizmu, kdy jeho nedostatek vede k opožďování tělesného

i duševního dospívání i v dospělosti. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje

nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a poruchy čichu a zraku.

 

DRASLÍK (K)

– snižuje krevní tlak, odvodňuje, posiluje srdce, nervy, svaly, omezuje tvorbu vzniku

ledvinových kamenů a výskyt mrtvice.

 

FOSFOR (P)

- důležitý pro tvorbu energetické molekuly ATP (adenosintrifosfát), která dodává energii

do všech tělesných buněk, zlepšuje látkovou výměnu, posiluje zuby a kosti.

 

ŽELEZO (Fe)

- rozděluje kyslík v krvi (hemoglobin) a ve svalech (myoglobin), zásobuje celé tělo energií,

podporuje životaschopnost a funkci imunitního systému.

 

SÍRU (S)

- podporuje nezbytné oxidační reakce, stimuluje vylučování žluče, pomáhá organismu

vzdorovat bakteriím a chrání buněčnou protoplasmu. Chrání před toxiny, negativními vlivy

záření a znečištění, čímž zpomaluje proces stárnutí.

 

Bor (B)

– při jeho nedostatku dochází k poruchám ve vývoji kostí (osteoporóze), dále pak poruchám

metabolismu minerálních látek, vývoji mozku, funkci imunitního systému či uvolňování

inzulinu.

 

ANTOKYANY

– červenomodrá barviva, která dodávají švestkám jejich intenzivní barvu. Tyto rostlinné látky

tělo chrání před rakovinou a nemocemi srdce, jelikož zachycují volné radikály.

 

KVERCETIN

– mocný bojovník proti nebezpečným molekulám volných radikálů, pomáhá předcházet

rakovině spojené s působením estrogenů, zvláště nádorům prsu. Může také zabránit oxidaci

škodlivého (LDL) cholesterolu, procesu vedoucímu k srdečním onemocněním.

 

KYSELINU CHLOROGENOVOU

– mající silné antioxidační účinky - zachycuje volné radikály.

 

NEROZPUSTNOU VLÁKNINU

– ta pomáhá zvětšit objem stolice absorbováním vody.

Váže toxické látky a usnadňuje vyprazdňování.

 

ROZPUSTNOU VLÁKNINU

– dobrý prostředek na zácpu, v žaludku mírně snižuje kyselost a navozuje pocit plnosti

žaludku a celkové sytosti. Má probiotické účinky, snižuje vstřebávání tuků a tím i hladinu

cholesterolu, žlučových kyselin a sacharidů. Má celkově ochranný účinek na zažívací trakt.

 

 

 

Na závěr bychom neměli opominout lék ze švestek nejoblíbenější, zejména pak u dospělé

mužské populace - a to SLIVOVICI !

 

Je ideální pro luhování bylinek, desinfikuje, zbavuje stresu, napomáhá trávení...

 

Moravané ji považují za všelék na všechny neduhy.

„Každé ráno vypiju puldeci kvalitní domácí švestky. Dělá mi to dobře na trávení a čistí krev.

A když mě zuby rozbolí, hned si ústa vypláchnu právě slivovicí,“ chlubí se moravský rodák František (60).

 

 

 

TAK TEDY NA ZDRAVÍ ! JE ŠKODA TO VYLÉVAT ! :-)

 

X

Zahájení předávání cen
Zahájení předávání cen
Hejtman Ústeckého kraje O. Bubeníček předává Certifikát regionálního výrobku Ústeckého kraje
Ředitel SZIF Severozápad ing. Karel Sekáč blahopřeje k ocenění
Náměstek ministra zemědělství pro vědu, výzkum a vzdělávání ing. Pavel Sekáč gratuluje k ocenění
Krajská radní pro kulturu a památkovou péči, zemědělství, životní prostředí a venkov Jitka Sachetová blahopřeje k ocenění
Diecézní biskup, Mons. Mgr Jan Baxant blahopřeje k ocenění
Obchodní, marketingová a provozní ředitelka výstaviště Litoměřice Michaela Mokrá blahopřeje k ocenění
Společná fotografie s ostatními oceněnými
Společná fotografie s ostatními oceněnými
S předsedou Krajské agrární komory Ústeckého kraje Jaroslavem Brožkou (vlevo) a Jiřím Vackem velkostatkářem z Cetnova (vpravo) :-)
Na tiskové konferenci s ministrem životního prostředi R. Brabcem, hejtmanem O. Bubeníčkem a ředitelkou Okresní agrární komory v Mostě L. Holadovou


Hejtman Ústeckého kraje O. Bubeníček předává Certifikát regionálního výrobku Ústeckého kraje na výstavě Zahrada Čech 2017 v Litoměřicích.
X
X